Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gröna bilister: ”Man har gjort en väldigt snäv värdering av biogasen”

Publicerad: 23 april 2010, 11:05

Just nu pågår arbetet med att ta fram en nationell strategi för biogas i Sverige. Regeringen har gett Energimyndigheten uppdraget och utredningen ska läggas fram 12 maj. Men många ögonbryn har höjts då Energimyndighetens delrapport knappt nämner biogas som drivmedel.


Ämnen i artikeln:

BiogasPolitik

Anders Mathiasson, vd på Energigas Sverige, en branschorganisation som vill se en ökad användning av biogas, säger i Sveriges Radios P1-morgon att Energimyndighetens delrapporten gör dem förvånade.
”Ingenstans står hur stor produktionen av biogas kan bli. Innan har det sagts att det är transportsidan som ska prioriteras för biogas, men det har man alltså inte ens tittat på”, säger han och efterlyser en mer ordentlig utredning.

Tomas Kåberger, generaldirektör på Energimyndigheten, menar att de inte är en myndighet som bara ska främja vissa drivmedel utan också se till att det inte slösas med skattepengarna.
– Man måste titta på vad det finns för miljönyttor som motiverar ytterligare stöd till biogas, säger han i P1-morgon.

På frågan om varför det inte är motiverat att satsa mer på biogas svarar Tomas Kåberger att det inte finns något skäl att särskilt gynna biogas jämfört med andra biodrivmedel i transportsektorn. Han menar att det inte är självklart att ge extra subventioner till biogas som drivmedel om man kan få samma miljönytta till mindre kostnader för andra användningsområden för biogas, som till exempel produktion av el och värme.

Jakob Lagercrantz, ordförande Gröna Bilister, menar att det värsta i den här frågan är att regeringen säger att de inte vill belasta stadskassan, att de åtgärder som föreslås i utredningen alltså inte får påverka statens utgifter.
– Man har gjort en väldigt snäv värdering av biogasen vilket är mycket synd då biogasen är det renast bränslet av alla, säger Jakob Lagercrantz när Miljöaktuellt ringer upp honom för en kommentar.
– Om inte regeringen är med och ekonomiskt stöttar utvecklingen av biogas finns en risk att en utveckling av tekniken aldrig kommer att ske. Energimyndigheten har tidigare tagit fram en biobränslestrategi som stöttar de miljövänliga alternativen. Jag hoppas på att man i stället kommer att följa den rapporten.

Cathrine Beijer

Ämnen i artikeln:

BiogasPolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.