Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Gröna företag är bäst

Publicerad: 19 December 2008, 08:03

Arbetstillfällen, omsättning – allt växer snabbt för företag i miljösektorn. Förnyelsebara energikällor är det vassaste området.


Rätt verksamhet inom miljöområdet lönar sig. Omsättningen för företagen har ökat med 40 procent och exporten med 65 procent sedan 2003, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Det innebär en omsättning på 230 miljarder kronor och export värd 40 miljarder. Antalet arbetsställen och arbetstillfällen har också ökat, med 10 respektive 20 procent, till 14.000 ställen respektive 75.000 personer.

Det hetaste miljöområdet är förnyelsebara energikällor. Företagen på området omsatte 110 miljarder kronor 2007 varav exporten stod för 13 miljarder. Nära hälften av omsättningen i miljösektorn kommer alltså från företag som ägnar sig åt förnyelsebara energikällor.

Störst är miljösektorn i Östra mellansverige medan Stockholm är den region som står för mest export. Tillsammans står Östra mellansverige, Västsverige och Stockholm för 50 procent för 50 procent av miljösektorns omsättning och export.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.