tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gröna klimatfonden första utmaningen för John Kerry

Publicerad: 27 november 2020, 10:28

Efter år av ”America first” blir det nu John Kerrys uppgift att övertyga amerikanerna om att klimatkrisen kräver internationell solidaritet. Foto: Carolyn Kaster

John Kerry kommer att bli USA:s specialsändebud i klimatfrågor. Kerry kommer även att bli medlem av den tillträdande presidenten Joe Bidens nationella säkerhetsråd. Hans första uppgift blir att övertyga Senaten om att USA ska stå för tidigare löften om klimatfinansiering till världens fattigaste länder.

Ämnen i artikeln:

KlimatfinansieringGröna klimatfonden

BA


I veckan blev det klart att John Kerry, tidigare utrikesminister i Obama-administrationen, blir den som ska föra tillbaka USA till Parisavtalet och till en aktiv roll i den internationella klimatpolitiken. 

Den första frågan som John Kerry kommer att behöva ta itu med är USA:s löften om bidrag till den Gröna klimatfonden som på Barack Obamas tid i Vita huset skrevs till 3 miljarder USD, motsvarande 25,5 miljarder kronor. Pengarna började betalas ut, men stoppades helt av President Trump för tre år sedan. Då hade fonden hunnit få en tredjedel av vad som utlovats.

Det kan tyckas vara en enkel sak att återuppta utbetalningarna, men det är en annan tid i USA nu, efter fyra år med ”America first” ser förutsättningarna annorlunda ut. Så det hela avgörs troligen av vilken majoritet det slutligen kommer att bli i Senaten. 

Tills dess ser det ut som om John Kerry ligger lågt i frågan. I sitt tal i veckan, då han accepterade uppdraget, talade han om att USA skyndsamt ska ta upp kontakterna med vänner och allierade i klimatfrågan, men inget sades om snabba utbetalningar av de utlovade två miljarder USD som inte nått den Gröna klimatfonden. 

Till saken hör att även det utlovade bidraget per capita är rätt blygsamt, 9,41 USD. Det kan jämföras med det svenska bidraget som toppar listan med 59,31 USD per capita. 

Den Gröna klimatfonden inrättades på klimatmötet COP16 som hölls i Cancun år 2010. Fonden är tänkt att leda till internationell klimatfinansiering genom att rika länder bidrar till klimatomställning och klimatanpassning i utvecklingsländer som saknar egna resurser. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev