tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gröna tak fångar CO2

Publicerad: 29 september 2009, 02:31

Takträdgårdar i storstäder var förr en form av yttersta lyx. Snart kan det kanske bli ett miljökrav.


Gröna tak håller på att bli ett sätt att göra en byggnad mera ekologisk. Och då handlar det inte om färgen på takteglet. Att täcka ett tak med vegetation, ja det pysslade man med redan på vikingatiden, men det verkar ha förlorat i popularitet framåt medeltiden och i den industrialiserade världen av år 1900 var det inte à la mode längre. Numera förekommer det bara på Skansen. Trodde man.

Antalet tak täckta med vegetation i USA ökade med 30% mellan 2006 och 2007. Fördelarna med gröna tak är bland andra bättre hantering av regnvatten, insparad energi, minskat buller och luftföroreningar, förbättrad biologisk mångfald och till och med bättre ROI än vanliga tak. Men ett grönt tak kan göra annat också. Kostnaderna för uppvärmning och luftkonditionering kan minskas helt enkelt genom den stora termiska massan.

Forskare i Michigan berättar att man skulle kunna använda gröna tak till att motverka den globala uppvärmningen. Man fann att genom att ersätta vanliga (döda) tak med gröna dylika i en stad av samma storlek som Detroit (med ungefär en miljon invånare) skulle man kunna eliminera årsproduktionen av koldioxid från 10.000 medelstora SUVar.

Man
mätte kolnivåerna i växt- och jordprover insamlade från 13 gröna tack i Michigan och Maryland under en tvåårsperiod och fann att gröna tak i ett stadsområde med ungefär en miljon invånare skulle kunna fånga in ungefär 55.000 ton kol per år.

Men det gäller att välja rätt jordmån (ööhh, takmån) och rätt växter, som har stor förmåga att binda regnvatten, snarare än att bara spolas bort. Studier har visat att det räcker med cirka 7 centimeter jord på taket för att de flesta lämpliga växter ska trivas. Med större djup kommer emellertid växterna att bli större och innehålla mera biomassa och därmed kunna sluka mera koldioxid. Med mindre takmån är 4 centimeter var det få växter som klarade sig.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev