Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gröna tak gör stor skillnad

Publicerad: 3 december 2010, 08:37

Amerikanska postverkets anläggning i New York är ett levande bevis på att gröna tak kan göra stor skillnad.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

New Yorks största gröna tak finns på amerikanska postverkets anläggning på Manhattan. Två år efter installationen växer det 2,5 tunnland tät vegetation på taket, vilket har en positiv effekt för både byggnaden och stadens miljö.

Enligt postverket själva så sparar man ungefär 30 000 dollar per år i energikostnader, tack vare takets förmåga att kyla ner byggnaden på sommaren och isolera den på vintern. Taket har dessutom minskat byggnadens dagvattenavrinning med 75 procent på sommaren och 40 procent på vintern.

Även om gröna tak är dyrare att installera än traditionella, så håller de ofta mer än dubbelt så länge och leder dessutom snabbt till besparingar vad gäller dagvattenhantering, uppvärmning och isolering, samt samhällskostnader kopplade till luftrening och den urbana värmeöeffekten, skriver Ecogeek.

Toronto har nyligen infört en lag som kräver gröna tak på de flesta nya byggnader. Detta efter studier som visar att staden skulle spara 37 miljoner dollar årligen ifall 75 procent av taken var gröna. Dessutom skulle den urbana värmeöeffekten minska med så mycket som två grader.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.