Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gröning rasar mot vindkraftshysterin

Publicerad: 20 mars 2015, 10:36

Vindkraftsutbyggnaden är olönsam och tar inte hänsyn till lokalbefolkningen. Det är obegripligt att regeringen fortsätter med subventioner och höjer ambitionen i elcertifikatsystemet, anser skogsägaren och den socialdemokratiska debattören Lotta Gröning.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 20 mars.

– Det pågår en revolution ute i landet. Många som protesterar håller på att bli rättshaverister och det beror på att ingen vill prata med dem. Jag har inte hört någon politiker prata om upproret som pågår mot vindkraftsplanerna, säger Lotta Gröning på Naturvårdsverkets konferens Miljöbalksdagarna i Stockholm.

I förra veckan kom den svenska och norska regeringen överens om att höja ambitionen i elcertifikatsystemet med ekonomiskt stöd till förnyelsebara energikällor som vindkraft fram till 2020. En proposition ska lämnas in till riksdagen i slutet av april.

Enligt Lotta Gröning riskerar systemet att leda till en onödig och kraftigt olönsam utbyggnad. Utöver stödet från elcertifikat betalar vindkraftsbolagen en mycket låg fastighetskatt och kommunägda vindkraftverk får därutöver ett energiskatteavdrag på nästan 30 öre per kilowattimme.

Statssekreterare Göran Enander (MP) försvarar de föreslagna ändringarna i elcertifikatsystemet. Han säger att det pågår diskussioner om att höja fastighetsskatten för vindkraft. Det är ett indirekt stöd som funnits under en period för att få fram mer vindkraftsel.

Han är inte orolig över att utbyggnaden skapar ett olönsamt elöverskott.

– Jag tror inte att överskottet på el kommer att vara något problem i det avseendet, vi har flera kärnkraftverk som snart kommer att vara olönsamma och det är bra att behålla en buffert, säger Göran Enander.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.