Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grönländsk glaciär smälter snabbare än någonsin

Publicerad: 4 februari 2014, 09:44

Den snabbaste smälttakten någonsin har uppmätts på en av Grönlands största glaciärer. Smältvattnet kan bidra till snabbt höjda havsnivåer som skulle skapa enorma problem utmed kusterna.


Ämnen i artikeln:

NasaSveriges Radio

Glaciären Jakobshavn Isbræ ligger i sydvästra Grönland och anses vara världens mest snabbsmältande glaciär. Varje år rasar cirka 35 miljarder ton is rakt ner i havet.

Genom att studera sattelitdata från den tyska rymdmyndigheten DLR och från Nasa har glaciologerna kunnat göra jämförelser tillbaka till mitten av 1990-talet och man kan konstatera att det är först under de senaste femton åren som Grönlands stora ismassor börjat röra på sig.

Den främsta orsaken tros vara den globala uppvärmningen men i en ny studie diskuterar forskarna också om det kan bero på att en ”självreglerande issmältningsprocess” satts igång.

Anledningen till att Jakobshavn Isbræ har börjat smälta fortare de senaste två åren är att framkanten på glaciären nu befinner sig över en djupare dalgång i fjorden. Vatten tillåts då strömma fritt under framkanten på glaciären och ingen friktion mot bottenunderlaget förekommer. Då lossnar isblocken lättare och isen drar sig tillbaka snabbare.

Havsytenivån ökar idag med en hastighet på ungefär 30 centimeter per 100 år men om södra Grönland skulle smälta innebära den en höjning av havsnivåerna på ytterligare en meter per århundrade.

– Det betyder att låglänta områden, alla våra kustområden, får kolossala problem i framtiden, säger Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms universitet till Sveriges Radio.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

NasaSveriges Radio

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News