Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Grönsaksskandalen: Extremt höga gifthalter på dumpningsplatsen

Publicerad: 23 Februari 2012, 12:13

Gifthalterna i grundvattnet ligger flera tusen gånger över gränsvärdet, rapporterar SR Gotland.


Upp till 3 000 gånger för höga gifthalter har mätts upp nära grusgropen där grönsaksföretaget Ryftes rengjorde sin bekämpningsmedelsutrustning för tre år sedan, rapporterar SR Gotland.

Provtagningar i ett borrhål visar på halter av metazaklor 3 000 gånger högre än gränsvärdet för otjänligt vatten, halterna av fluroxipyr ligger över 2000 gånger högre och halterna av metribubuzin är över 1 000 gånger för höga.

Föroreningarna som mättes upp strax efter utsläppet för tre år sedan har till stor del sjunkit undan – men ett nytt provhål 200 meter söder om grusgropen visar på nytt extremt höga halter av bekämpningsmedelsrester.

Först trodde man att det gjorts något fel på laboratoriet men analysen har visat sig vara riktig.

Om så höga halter sprids till dricksvattenbrunnar i närheten kan det orsaka lever- och njurproblem men också påverka sköldkörteln, menar Livsmedelsverket.

Oroliga grannar har vänt sig till det lokala miljö- och hälsoskyddskontoret för att få provtagning utförd i sina privata brunnar. En granne har kor som går och betar 150-200 meter från platsen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.