fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grönt ljus för strandbyggen i Blekinge

Publicerad: 11 oktober 2010, 08:06

Länsstyrelsen i Blekinge har godkänt alla dispenser från strandskyddet sedan lagen trädde i kraft för ett år sedan, rapporterar SR Ekot.

Ämnen i artikeln:

Strandskydd

Den nya strandskyddslagen trädde i kraft för ett år sedan. Syftet var att öka möjligheterna att bygga nära vattnet i vissa glesbygdsområden men också att skärpa reglerna i områden som varit alltför frikostiga med dispenser, till exempel populära skärgårdsmiljöer.

Reformen flyttade över ansvaret från länsstyrelserna till kommunerna. Samtidigt skulle länsstyrelserna som under lång tid haft svårt att hinna med alla dispenser få ökade kontrollmöjligheter. Nu har Sveriges Radio Ekot ringt runt till landets länsstyrelser och frågat hur många av kommunernas beslut om dispenser de upphävt.

Svaret varierar mellan länsstyrelser i olika delar av landet. I Norrbotten stoppas var tredje dispens kommunerna beviljat, i Stockholm var femtonde, i Uppsala var fyrtionde medan landshövdingen i Blekinge sedan lagen trädde i kraft för ett år sedan inte upphävt en enda.

Kommunerna beviljar mellan 4000 och 5000 strandskyddsdispenser. En förklaring till den stora variationen i länsstyrelsernas agerande skulle kunna vara att många kommuner saknar rättslig kompetens på området.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev