Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grönt Malmö i Europa-toppen

Publicerad: 3 maj 2011, 06:14

Malmö letar sig in på topposition bland Europas miljövänligaste storstäder. När staden jämförs med de 30 bästa städerna petar den ned Oslo från tredjeplatsen och blir bäst i flera kategorier.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

European Green City Index toppades av Köpenhamn, Stockholm och Oslo när indexet skapades av Siemens i december 2009. På listans fanns ursprungligen 30 storstäder i Europa. Nu har Malmö jämförts med städerna och det visar sig att staden hamnar i den absoluta toppen i flera av de åtta kategorier som med hjälp av 30 indikatorer utgör indexet.

– I efterhand har vi gjort samma analys för Malmö och då har de petat ned Oslo från tredjeplatsen, säger Anne Ostelius, pressansvarig på Siemens.

Miljöstudien European Green City Index, utförd av Economist Intelligence Unit, kartlägger hur miljön påverkas i 31 storstäder. Städerna har utvärderats utifrån CO2-utsläpp, energi, byggnader, transporter, luftkvalitet, miljöstyrning, vatten, avfall och användning av mark.

Malmö – i den absoluta Europatoppen.

Malmö visar sig ligga i topp i kategorin ”byggnader” där staden presterar bättre än både Stockholm – som alltså är tvåa på listan totalt – och Berlin. Energianvändningen i bostadshus och höga krav på energieffektivitet i nya byggnader är exempel på parametrar i kategorin.

– Västra Hamnen är ett utmärkt exempel på hur höga krav gynnar en hållbar stadsutveckling, där energieffektiva bostadsområden försörjs till 100 procent av lokalt producerad förnybar energi. Nu tar vi nästa steg med den nya stadsdelen Hyllie som vi vill ska utvecklas till Öresundsregionens klimatsmartaste stadsdel, säger Anders Rubin, kommunalråd med ansvar för boende och infrastruktur i Malmö, i en kommentar.

Även i kategorierna ”avfall” och ”användning av mark” hamnar Malmö i topp tack vare att 46 procent av avfallet åtvervinns, en siffra som kan jämföras med Europa-snittet på 18 procent. Köpenhamn och Stockholm, listans totala etta och tvåa, hamnar på åttonde respektive nionde plats i fråga om återvinning av avfall.

– Malmö får en mycket bra placering i miljöindexet. Samtidigt är det intressant att få veta på vilka områden vi behöver förbättra oss, kommenterar Anders Rubin.

Läs mer om European Green City Index på Siemens webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.