Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grönytorna minskar i svenska städer

Publicerad: 19 november 2010, 08:54

Grönområdena i Sveriges städer naggas i kanten av ny bebyggelse. Grönytorna i de tio största städerna har minskat sedan 2000, enligt SCB.


Statistiska centralbyrån (SCB) har beräknat grönytornas andel av den totala arealen i Sveriges tio största städer och jämfört hur stor andelen var 2000 respektive 2005. I samtliga fall minskade den under perioden.

Minskningarna varierar i olika städer och motsvarar mellan 0,6 och 1,5 procent eller 23 till 546 hektar av städernas landareal.
De största förändringarna uppmättes i Stockholm och Malmö.

SCB drar slutsatsen att minskningarna i många fall handlar om att grönområden naggas i kanten. Med grönområde menas större, sammanhängande ytor på minst en hektar som ligger på ett visst avstånd från bebyggelse, medan man med grönyta menar all sorts växtlighet öber 0,01 hektar, även trädgårdar. Åkermark räknas bort i båda fallen.

I sex av städerna
har mer än 50 procent av minskningarna skett inom eller i anslutning till grönområden – i Malmö 71, i Göteborg 64 och i Uppsala 35 procent.

De undersökta
städerna är Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping och Norrköping.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.