Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Grova kränkningar mot barn vid diamantbrytning

Publicerad: 21 december 2016, 09:05

I en ny rapport har Swedwatch och Afrikagrupperna granskat arbetsförhållandena i diamantgruvor i den Demokratiska Republiken Kongo. Rapportförfattarna uppger att de blev förvånade över det intensiva barnarbetet i gruvorna.


I en ny rapport har Swedwatch och Afrikagrupperna granskat hur Kimberlyprocessen, det hållbarhetsinitiativ som finns för diamanter och diamantsmycken, fungerar i den Demokratiska Republiken Kongo, en av världens ledande diamantproducenter. På många håll i världen bryts diamanter under svåra förhållanden, men Gabi Björsson, generalsekreterare på Afrikagrupperna, säger till Aktuell Hållbarhet att hon ändå blev chockade över hur pass utbrett det var med barnarbete i de gruvor man granskade i rapporten. Av de 49 gruvarbetare, barn och vuxna, som Swedwatch intervjuade var det bara en regeringsrepresentant som förnekade att det fanns barnarbetare i gruvorna.

– Det förekommer ett intensivt barnarbete och de barn som jobbar i gruvorna utsätts för både våld och sexuellt våld, det handlar om grova kränkningar mot barns rättigheter, säger Gabi Björsson.

Hon menar att ett av problemen med Kimberlyprocessen är att den inte utformades för att skydda mänskliga rättigheter eller övervaka arbetsförhållanden.

– Kimberlyprocessen kom till i början på 2000-talet för att diamanter inte skulle finansiera interna konflikter och rebellgrupper.

Men idag är under 1 procent av diamanterna konfliktdiamanter och därmed blir Kimberly Processen ganska meningslös säger Gabi Björsson.

– Förutom det att den inte ser till mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och liknande, tar den inte heller hänsyn till våld från staten, det är bara våld från rebellgrupper som räknas.

Men trots alla brister hänvisar juvelerare världen över fortfarande till sina Kimberlycertifikat.

– Här finnsett stort ansvar hos oss privilegierad människor i rika länder, vi som har råd att köpa diamanter. Vi måste se till att det skapas en lagstiftning som skyddar hela värdekedjan i den här handeln, säger Gabi Björsson.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.