Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Gruva saneras – du får ta notan

Publicerad: 3 Augusti 2015, 04:39

Ny teknik används nu för att sanera en gruva efter två konkurser. Kostnaden får du som skattebetalare stå för.


Ämnen i artikeln:

GruvaSanering

Det är Svartträskgruvan utanför Storuman som ska saneras på 35 000 kubikmeter giftigt slam. Två dagbrott ska fyllas igen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det giftiga zinkslammet pumpas in i 26 geotuber som liknas vid ”jättestora strumpor” och där vattnet rinner ut medan slammat stannar kvar i tuberna.

Det är första gången som metoden prövas i samband med gruvsaneringar i Sverige och enligt Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, är en av fördelarna att det går åt mindre energi.

– Vi har sett i tester att det här fungerar, säger Kristina Sjödin på SGU till SR, som uppger att två konkursade bolag tidigare drivit gruvan: Scanmining och Lappland Goldminers.

Skattebetalarna får nu betala för gruvsaneringen eftersom de kraschade gruvbolagen inte har några pengar i kassan. Enligt beräkningar som gjorts kostar gruvsaneringen, som precis har påbörjats och pågår under två års tid, cirka 70 miljoner kronor.

Läs mer här.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

GruvaSanering

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.