Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gruvbolag får riva svartbygge

Publicerad: 16 maj 2012, 07:45

Byggde väg utan lov


Gruvbolaget Nickel Mountain AB struntade i att söka tillstånd när de byggde en vägbank från Stenträsk till Rönnbäcknäset i Storuman. Nu tvingas bolaget riva vägbanken – snarast, rapporterar SVT Västerbottensnytt.

Länsstyrelsen har bestämt att Nickel Mountain AB måste ta bort den otillåtna vägbank som spärrat av vattenflödet och hindrat fiskvandringen sedan 2008.

Nickel AB lämnade in en
anmälan i efterhand – något lagen inte tillåter. Företaget borde också sökt dispens från strandskyddsbestämmelserna.

– Det här visar att det är viktigt med tillsyn redan tidigt i en prospekteringsprocess. Just nu ser vi en prospekteringsboom både i Sverige och globalt. Exploatörer måste ta större ansvar att följa de regler och lagar som finns, säger Marie Persson, grundare av Nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby.

Nickel Mountain AB är ett dotterbolag till IGE Resources AB, vars största ägare är engelska JP Morgan Bank. Länsstyrelsen har tidigare ålagt företaget att återställa markskador sedan de kört sönder våtmarker i samband med provborrningar i området.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.