Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gruvbolag polisanmäls för brott mot artskyddet

Publicerad: 18 september 2012, 07:08

Länsstyrelsen i Norrbotten polisanmäler nu gruvbolaget Northland Resources för miljöbrott.


Det är SR Ekot som berättar att länsstyrelsen i Norrbotten polisanmäler gruvgpålaget Northland Resources för misstänkt brott mot artskyddsförordningen. Northland Resources planerar öppna en järnmalmsgruva i Pajala i slutet av året. Enligt länsstyrelsen har arbetet emellertid påbörjats, bland annat genom att skrapa bort torvlager och avverkat träd, utan giltiga tillstånd.

Northland Resources har redan idag förberett ett området på 140 hektar med vägar, diken, anrikningsverk och malmlada. Till områdets skyddade arter hör exempelvis nio olika fridlysta
orkidéarter. Enligt länsstyrelsen skulle bolaget redan innan det arbetet startade ha ansökt om dispens från artskyddsförordningen. Något som inte gjorts.
– Det måste vara en nödvändig verksamhet som inte går att lägga på något annat ställe. Och man måste visa att de här arterna inte påverkas så negativt så att de riskerar att försvinna från sitt utredningsområde. Som vi ser det har de redan begått ett brott i och med att de inte haft en dispens men ändå redan påbörjat verksamheten,Lena Bondestad, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News