Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Gruvbolaget i konkurs – lämnar stora miljökostnader bakom sig

Publicerad: 3 April 2014, 10:59

Naturvårdsverket sa redan från början att gruvbolaget inte hade tillräckliga resurser för att klara miljöhanteringen. Nu har gruvbolaget gått i konkurs med en saftig miljönota bakom sig.


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltNaturvårdsverket

Lappland Goldminers var ett av bolagen som drev den olycksdrabbade Blaikengruvan i Västerbotten. Igår gick moderbolaget i konkurs. Arne Müller, journalist och författare, har granskat gruvbolagens prospektering i Norrland.
– Lappland Goldminers gjorde en ansats för att kontrollera miljöskadorna i Blaiken. Men man drog sig ut utan att ta itu med problemen. Och det finns fortfarande lika lite pengar kvar till efterbehandling, säger Arne Müller till Miljöaktuellt.

Enligt Arne Müller trodde Lappland Miners på en lönsam guldlinje genom hela Västerbotten och köpte som ett led i detta Blaikengruvan av Scanmining. Men fyndigheten gav inte så mycket som man hoppats på och vid årsskiftet 2012 drog sig bolaget ur och lade ned verksamheten.

En konkursförvaltare fick ta över. Kvar vid Blaiken finns ett 1,5 kilometer stort dagbrott med omfattande metalläckage. Kostnaden för eftersanering uppskattas till mellan 100 och 200 miljoner kronor, plus en tickande kostnad på 1 miljon kronor i månaden för att förhindra fortsatta giftläckage.
– Naturvårdsverket fick rätt om Blaikengruvan. De sa nej redan från början och menade att det inte skulle hålla rent ekonomiskt. Fyndigheten höll inte måttet. Och så har det blivit. Nu står vi där med en räkning för sanering och efterbehandling, säger Arne Müller.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.