onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gruvbranschen vill hålla öppet för gruvdrift i naturreservat

Publicerad: 22 augusti 2013, 07:22

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt vill se ett generellt förbud mot gruvdrift i bland annat naturreservat. Onödigt, säger gruvbranschen.


När Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt höll sitt sommartal i Umeå förra helgen slog han fast att partiet vill totalförbjuda gruvdrift och prospektering i naturskyddade områden som naturreservat och områden klassade som världsarv. Gruvdrift passar inte i våra mest värdefulla naturområden som vi valt att spara till kommande generationer, ansåg han.

Den uppfattningen delas
inte av gruvbranschorganisationen Svemins vd Per Ahl.
– I Nationalparker finns det redan ett förbud mot gruvdrift. Sedan har vi naturreservaten som är utsedda av länsstyrelsen. Det är ofta stora områden och det är väldigt många olika saker man vill skydda där. Ibland är det fjällnära skog, men ibland är det så enkelt som ett friluftsområde man vill skydda. Redan i dag kopplas länsstyrelsen in och avgör om den restriktion man infört för naturreservatet är av sådan art att det inte passar att ha gruvverksamhet där. Den här möjligheten har redan länsstyrelserna och jag tycker därför att det är onödigt med den typ av generella förbud som Sjöstedt föreslår, säger Per Ahl till Miljöaktuellt Idag.

Han berättar också hur han och branschen ser på det ökade motstånd mot svensk gruvdrift som vi sett allt mer av under den senaste tiden.
– Det finns en yttrandefrihet och vi tar gärna en saklig dialog. Det som är speciellt med gruvverksamhet är att en mineralfyndighet finns där den finns. Vi kan inte gärna välja var vi ska etablera oss. Sverige har många bra förutsättningar för gruvdrift. Vi har en bra lagstiftning och hög teknisk nivå. Eftersom det finns en hög efterfrågan på metaller som förser en växande befolkning i världen med välfärd tycker jag att vi med våra förutsättningar borde kunna satsa på gruvdrift, säger Per Ahl.

Han tillägger att det enda
han och branschen egentligen inte gillar i de protester som framförs är när det framkommer felaktigheter eller osanna rykten.
– Vi gör inget utan att det finns en laglig rätt. Vi gillar förstås inte saker som gör vår verksamhet svårare, men vi möter gärna de argument som finns i en saklig diskussion.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev