fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Gruvindustrin bör bekosta gruvsanering”

Publicerad: 11 december 2012, 14:22

Skattebetalarna kommer att få betala saneringen av Lappland Goldminers konkursade gruvor i Västerbotten. Nu höjs röster för att en del av gruvindustrins vinster ska avsättas till en saneringsfond.

Ämnen i artikeln:

Sanering

Skattebetalarna kommer att få betala merparten av saneringskostnaden efter de två konkursade gruvorna Ersmarksberget och Svärträskgruvan i Västerbotten. Lappland Goldminers lär ha avsatt tre miljoner, men saneringsnotan kan sluta på över 200 miljoner kronor, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Nu föreslår Region Västerbotten att delar av gruvindustrins vinst i Norra Sverige ska kunna fonderas för att användas vid sanering och framtidssatsning på gruvor.

– I Norge finns redan Norges oljefond där oljebolagen avsätter 3 500 miljarder kronor till utvecklings- och miljömedel. För gruvsanering i Norra Sverige är en rimlig summa omkring 35 miljarder kronor till en gruvfond, säger Erik Bergkvist (S), regionstyrelsens ordförande för Region Västerbotten.

Han menar att Västerbotten har goda förutsättningar att bli en föregångsregion på miljöteknikområdet och världsbäst på att hantera olika intressen som miljö, renägande och regional utveckling,

– Region Västerbotten kräver att det ställs hårda krav på gruvbolagen inför gruvetableringar. Det är viktigt att slå vakt om miljöprövningar och inte urholka systemen, säger Erik Bergkvist.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev