måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gruvkritik i Almedalen: ”Minerallagen kör över folk”

Publicerad: 3 juli 2014, 21:45

Motståndet i norr och söder har mycket gemensamt.

Ämnen i artikeln:

GruvbrytningGruvor

Gruvboomen i Norrland har ställt till det för många renägande samer; stora landarealer förstörs av skogsavverkning, vägdragning och dagbrott.  Matti Berg, ledamot av sametinget, ser en klar paralell till det som händer vid kalkbrytningen i gotländska Bunge.

– Minerallagen kör över folk och lokalsamhälle, både här och där. Man använder argument om tillväxt och sysselsättning för att skapa opinion för den tunga industrin, det är jäkligt fult faktiskt, säger Matti Berg på ett gruvseminarium i Almedalen.

Matti Berg har haft ett utbyte med gotländska gruvmotståndare i flera år, folk som kämpat mot Nordkalks projekt i Bunge har varit upp i norr och hälsat på.  Trots starka motsättningar ser han ändå att samtalsklimatet förbättrats under de senaste två åren och att det nu är mycket lättare för samerna att få gehör för sina frågor.

Alliansregeringen satsar stort på en expansiv gruvbransch och har gett klartecken till gruvbrytning i Rönnbäcken. Nu vill Matti Berg att regeringen tar sitt ansvar och ratificerar Europakonventionens avtal för ursprungsfolk och därmed ge ett större erkännande. Något som regeringen så här långt sagt nej till.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev