Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gruvor fälls inte för miljöbrott

Publicerad: 7 december 2010, 09:16

Sju av tretton gruvor SVT Västerbotten granskat överskrider tillåtna utsläppsgränser. Men ingen har dömts för något brott.


Ämnen i artikeln:

GruvorMiljöbrott

Många svenska gruvbolag överskrider utsläppsgränserna utan att dömas för miljöbrott. Rättsläget håller inte för att få dem fällda. Det visar en granskning som Malin Viktorsson på SVT Västerbottensnytt genomfört.

De miljöfarliga utsläppen är högre än tillåtet vid majoriteten av svenska gruvor. I flera fall långt över den gräns som bedöms vara vara akut farlig för djur och växter. Från Blaikengruvan i Västerbotten har det till exempel släppts ut 1 700 kilo zink i näraliggande vattendrag under 2010 – tre gånger mer än tillåtet.

SVT Västerbotten har gr
anskat rättsfall med utsläpp från svenska gruvor under det senaste årtiondet. I Maurliden utanför Skellefteå polisanmäldes ett utsläpp 2002 men förundersökningen lades ned eftersom polisen inte hann utreda klart. År 2000 brast en gruvdamm utanför Gällivare men åklagaren hittade ingen ansvarig för utsläppet.

Företaget Zinkgruvan utanför Askersund åtalades för höga dammutsläpp 2004 men friades i hovrätten.

Enligt experter SVT Västerbotten kontaktat är villkoren för gruvorna för luddigt skrivna för få bolagen fällda i domstol. Juristen Åsa Wiklund Fredström på Naturvårdsverket menar att det inte går att säga att  gruvindustrin jobbar rättsäkert.

– Nej, som det ser ut idag är den inte rättsäker. Är den inte rättsäker så är den inte heller ändamålsenlig. Nu har vi på Naturvårdsverket tillsammans med miljödomstolarna uppmärksammat det här och har bestämt oss för att skärpa villkoren så att det blir lättare att pröva det här i domstol, säger hon.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

GruvorMiljöbrott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.