Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gruvprotesterna i Kallak fortsätter

Publicerad: 9 september 2013, 07:39

Gruvprotesterna i naturområdet Kallak fortsatte under helgen.


Gruvprotesterna i naturområdet Kallak utanför Jokkmok fortsatte under helgen. Konfrontationerna mellan polis och demonstranter vid området för den planerade gruvan i Kallak har pågått hela sommaren och kulminerade förra veckan. DN berättar idag hur gruvplanerna delar Jokkmokk i två läger. På ena sidan står kritikerna som utgörs av samerna, men också av turistföretagare liksom av miljöaktivister och forskare som betonar gruvnäringens negativa inverkan på miljön. På andra sidan står de lokala politiker och delar av befolkningen som ser gruvnäringen som en positiv kraft vilken skapar hundratals nya jobb och lockar människor till Jokkmokk, som i dag endast har runt 5 .000 invånare.
– Det handlar inte bara om de 300 jobb direkt kopplade till gruvdriften, utan om ett uppsving i jobbsektorer som skapas runtomkring, säger Stefan Andersson (S) kommunstyrelsens ordförande i Jokkmokk, till DN.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.