Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gruvstriden:”Medborgargarden höll rent runt provsprängningarna”

Publicerad: 27 augusti 2013, 11:02

Nätverket Gruvfritt Jokkmokk redovisar ett dussin incidenter i samband med provbrytningen i Jokkmokk.


Gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines (JIMAB) har polisanmälts för sitt agerande i samband med provbrytningarna vid Kallak utanför Jokkmokk. Demonstranterna har listat alla incidenter där människor på plats känt sig kränkta, hotade eller utsatta för våld av JIMAB, polisen, privatpersoner och Securitasvakter.

Bland annat sprängde JIMAB den första salvan när en demonstrant befann sig uppe i ett träd på cirka 25 meter avstånd från platsen trots att säkerhetsavståndet var 250 meter och vidare lät bolaget privatpersoner som är för en gruvetablering agera medborgargarde och vakta området.

”Det värsta [är] att bolaget helt struntat i det minimum av säkerhet som Länsstyrelsen avkrävt i arbetsplanen för provbrytningen – och att polisen med tal och handling stöttade JIMAB i överträdelserna. Det här vittnar om att JIMAB och polisen struntade i människors fysiska säkerhet” skriver Nätverket Gruvfritt Jokkmokk, Föreningen Urbergsgruppen Jokkmokk samt Kamp Gállok i ett pressmeddelande

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.