Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Gruvtolvan protesterar mot miljöskadlig gruva

Publicerad: 1 Mars 2012, 11:17

Sameuppror får oväntad hjälp.


Prospekteringsföretaget Kiruna iron har planer på att öppna gruvverksamhet utanför Kiruna, i norra Kalix älvdal. Girjas och Laevas samebyar har tillsammans startat ett uppror för att få stopp på planerna, och första mötet samlade 200 personer, enligt NSD, Norrländska socialdemokraten.

Upproret får oväntat stöd från gruvfacken. På ett medlemsmöte i torsdags röstade styrelsen för gruvtolvan att stödja sameupproret. Jan Thelin, ordförande för gruvtolvan:
‒ Vi anser att det handlar om alldeles för grova ingrepp i ett viktigt rekreationsområde för att man ska starta en gruva med så kort livslängd.

Kiruna iron kommer att gå vidare om fyndigheten är på minst 100 miljoner ton, vilket beräknas till en gruvlivslängd på 20 år.
‒ Det känns hemskt att 20 års gruvbrytning ska kunna ta död på hela min historia och hela min framtid, säger Niila Inga från Laevas sameby, som gärna vill fortsätta med renskötsel.

Gunnar Westrin, älvräddare och sportfiskeexpert, säger till NSD:
‒ Kalixälven är navelsträngen i våra liv. Den är skyddad tillsammans med sina källflöden enligt naturresurslagen. Jag kan inte begripa att man tänker etablera en gruva i området.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.