Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gubbarna bromsklossar på förnybart

Publicerad: 5 juni 2015, 04:02

Mer kvinnomakt skulle per automatik leda till fler satsningar på sol- och vindkraft.


Det här artikeln publicerades i omvärldsbrevet Miljöaktuellt Idag den 4 juni.

Jämställdheten har ökat i energibolagens maktsfär. Men fortfarande är det långt kvar till varannan damernas i styrelserummen, visar Energimyndighetens rapport Energiindikatorer, som du kan ladda ner här.

– Nu ser vi att det finns fler kvinnor i energibolagens styrelser än 2008, men kvantitativ jämställdhet, alltså en representation mellan 40 och 60 procent, råder bara i 29 av 163 bolagsstyrelser, säger Annika Pers Gustafsson, handläggare på Energimyndigheten.

Av studier framgår att fler kvinnor än män vill satsa på sol- och vindkraft i framtiden medan män i högre grad vurmar för kärn- och vågkraft. Att det i huvudsak är män – och inte kvinnor – som sitter på besluten i energibolagen påverkar med andra ord tillväxten av förnybara energislag.

Energimyndigheten, som alltså ligger bakom kartläggningen av hur det ser ut med jämställdheten i energisektorn, saknar för övrigt i motsats till andra forskningsfinansiärer mål för jämställdhet.

– Här kan vi själva bli bättre och hämta in kunskap från andra. Onekligen kommer ökad jämställhet på energiarenan, från forskning till näringsliv, hjälpa till i omställningen till ett hållbart energisystem, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.