Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Guide: Lösningarna som gör ditt företag klimatsmart

Publicerad: 6 oktober 2010, 08:58

Low Carbon Leaders rapport föreslår hur näringslivet ska minska sin klimatpåverkan.


Projektet Low Carbon Leaders drivs av WWF och Caring For Climate Initiative. Low Carbon Leaders har tagit fram 12 smarta lösningar som kan göra näringslivet klimatvänligare.
– Det finns en mängd exempel och möjligheter som företagen kan börja använda redan idag och som i stor skala kan förändra marknaden. Företag som vågar satsa på att lösa våra behov med minimala utsläpp och genom användarvänliga och enkla tjänster blir framtidens kommersiella vinnare, säger Stefan Henningsson som är klimatchef på Världsnaturfonden WWF i Sverige.

Stefan Henningsson påpekar att vi går mot en framtid med 9 miljarder människor på planeten samtidigt som det krävs drastiskt minskade utsläpp.
– Till år 2050 krävs 100 procent förnybar energi och vi måste lösa våra energibehov smart istället för slösaktigt som oftast är fallet idag. Globalt kan bara det här urvalet av 12 smarta lösningar minska utsläppen med 1-2 gigaton koldioxid per år inom 10 år, vilket motsvarar 25-50 procent av EUs utsläpp. Många av lösningarna finns redan här och vi vill se till att det kommer en signal från dessa "lösningsföretag" till klimatmötet i Cancún: vi finns här – prata med oss och ge oss bättre tillväxtförutsättningar, säger han.

Här är 5 av rapportens 12 smarta servicetjänster som gör ditt företag klimatsmart:

- Optimal inomhustemperatur. En "osynlig" lösning som ofta glöms bort. Om alla företag optimerade sin inomhustemperatur utsläppen minska radikalt.
- Energieffektiv belysning. Vi är mitt i ett teknikskifte när det kommer till smart belysning med LED-teknik och automatiserad belysning. Se till att ditt företag hänger med.
- Smartare transporter. Med bättre logistik, till exempel utan "tomma" transporter, kan företag tillsammans minska utsläppen rejält.
- Smart läsning. Det har länge talats om det papperslösa kontoret. Kanske är det äntlige dags att realisera den visionen när det nu finns e-läsplattor och allt bättre webblösningar för läsning.
- Klimatsmart leverantörskedja. Idag finns nya leverantörsmodeller som minskar utsläppen från leverantörskedjan betydligt.

Läs utförligare beskrivningar och se de övriga 7 lösningarna i rapporten Transformative solution leadership (12 solutions). Gå till www.transformative-solutions.net, klicka på "Material / Reports".

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.