lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Guide: Så blir du en hållbar mobilist

Publicerad: 24 april 2018, 09:40

Foto: Pixabay

Syftet är att inspirera människor att ta sig ur alternativt undvika ett bilberoende.

Ämnen i artikeln:

Gröna BilisterHållbara Transporter

Enligt Trafikverket behöver var tredje bil plockas bort från storstäderna om vi ska ha en chans att nå klimatmålen till 2030. Dessvärre går utvecklingen sakta, vilket främst beror på att körsträckorna har ökat och att fler bilköpare väljer större och mer energikrävande bilar. Tidigare undersökningar har även visat att en bilist i någon av de svenska storstäderna spenderar drygt två veckor i om året i bilkö. Detta har fått föreningen Gröna Bilister att reagera.
”Bilen fyller en viktig funktion i vårt land, men vi vet också att långsiktigt hållbar bilism ser rejält annorlunda ut än dagens bilism. För att städerna ska behålla sin vitalitet behövs definitivt inte fler bilister utan snarare fler ‘mobilister’ som är medvetna om att val av färdsätt påverkar både andra människors hälsa om samhället i stort”, säger Johanna Grant, ordförande för Gröna Bilister i ett pressmeddelande.

För att inspirera privatpersoner att resa mer hållbart har de således tagit fram guiden ”Mobilisten – goda idéer för moderna bilister” där de har lyft fram några resurseffektiva och klimatsmarta lösningar som finns tillgängliga i dag. De har även listat några anledningar till att bli en så kallad mobilist, det vill säga någon som reser klimatsmart och drar nytta av hela resepaletten från buss till bilpool till cykel.

- Du slipper att byta däck, besiktiga, tanka och tvätta bilen och leta parkering.

- Det är inte ovanligt att en bilist lägger 5 000 kronor i månaden på sina bil. Som mobilist slipper du detta och kan istället lägga pengarna på att köpa resor som tjänst. Troligtvis får du också pengar över.

- De flesta bilresor är kortare än tio kilometer. Dessutom står bilden parkerad 23 av 24 timmar om dygnet. Som mobilist blir du mer resurseffektiv och råder bot på resursslöseriet.

- När du släpper ratten får du utrymme att göra annat. Väljer du att cykla får du dessutom en bättre motion på köpet.

- Trafikavgaser orsakar runt 1 300 dödsfall om året i Sverige. Partiklar från vägslitage och dubbdäck orsakar drygt 200 dödsfall (enligt en studie från 2015 av IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå universitet). Genom att fimpa bilresa gör du en livsviktig insats för omgivningen.

- Forskning från Karlstad universitet visar att barn som själva tar sig till och från skolan är mer nöjda och presterar bättre. Bilskjutsande har den omvända effekten.

- En mobilist som bara använder bilen när hen verkligen behöver det tar mindre plats. På så sätt skapas bättre framkomlighet för de som verkligen måste köra bil.

- Fram till år 2050 måste varje svensk minska sina koldioxidutsläpp med tio ton annars står vi inför ödesdigra konsekvenser. Som mobilist är du en viktig del av lösningen.

I guiden, som går att ladda ner på Gröna Bilisters hemsida, ges dessutom tekniklösningar och konkreta tips från experter och användare av olika färdmedel.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev