Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Guide: Så kan småföretag införa miljöledningssystem

Publicerad: 9 juni 2010, 07:44

EU-kommissionen har utvecklat Emas Easy, en modell som gör det billigare och enklare för små företag att införa miljöledningssystemen Emas och iso 14001.


Enligt Miljöstyrningsrådet (MSR) tycker många småföretagare att det är svårt och dyrt att införa ett miljöledningssystem. Samtidigt ställer allt fler större företag och myndigheter att deras samarbetspartner och underleverantörer använder miljöledningssystem och certifieringar. Inte minst sedan Förordningen om miljöledning i statliga myndigheter trädde i kraft vid årsskiftet.

Emas Easy ska enligt MSR vara verktyget för dem. Det är en modell som gör det enklare och billigare för företagen att införa miljöledningssytemet Emas och därmed också iso 14001 som Emas är baserat på. Modellen är främst avsedd för mindre företag, men kan enligt MSR även användas av större företag, organisationer och myndigheter. Diplomerade Emas Easy-konsulter hjälper företagen i det praktiska arbetet och MSR administrerar certifiering och registrering vid införandet av Emas. Det ska göra att kostnaderna bli lägre.

Enligt Sven-Olof Ryding, vd på MSR, finns det flera fördelar med Emas. En är att Emasregistrerade organisationer automatiskt uppfyller alla kraven i iso 14001, eftersom Emas är helt baserat på isostandarden. En annan är att större företag i och med Emas krav på öppen redovisning kan se hur till exempel underleverantörer sköter sina miljöåtaganden.
– Många större företag kräver att deras underleverantörer har ett utvecklat miljöarbete. Är de registrerade enligt Emas visar de att de inte har någonting att dölja.
Samtidigt kan redovisningskravet vara en anledning till att Emas ännu inte har slagit igenom i Sverige tror, Sven-Olof Ryding.

Källa: MSR

Läs mer: Emas Easy

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.