Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Guide: Så skapar du en hållbar sojaimport

Publicerad: 23 juni 2010, 10:08

Är du politiker? Eller kanske importör, leverantör, odlare eller upphandlare i livsmedelsbranschen? I så fall är det här vad du kan göra för Sverige ska få en hållbar sojaimport.


- Ställ krav direkt på odlare, importörer och livsmedelsföretag. Vänta inte på certifiering.
- Köp certifierad soja. Det finns tre system för certifierad soja i Brasilien och två av dem är aktuella i Sverige, Proterra och RTRS (se faktaruta).
- Minska användningen. Tidigare föddes svenska djur i större grad upp på svenska proteingrödor. Det finns studier som visar att det inom till exempel mjölkproduktionen kan vara lönsamt att använda mer inhemskt foder. Enligt Naturskyddsförenignen kan detta kanske minska volymen mjölk som produceras, men ger i gengäld lägre foderkostnader. Det finns foderblandningar utan soja och enligt vad Miljöaktuellt erfar planeras diskussioner mellan frivilligorganisationer, foderimportörer och köttproducenter om hur man kan minska användningen av sojafoder.
- Underlätta för lantbruket. Det behövs rådgivare som är mer insatta i sojans effekter och hur den kan ersättas med ärtor, åkerbönor och raps. Ett stöd till kvävefixerande grödor skulle göra det lättare att satsa på proteinfodergrödor.
- Satsa ekologiskt. Ekologisk köttproduktion använder foder från den egna gården. Ekologisk mjölkproduktion använder ekologisk soja från i huvudsak Italien.
- Öka andelen närproducerat. Genmodifierad soja används i liten omfattning av grisuppfödare i Sverige, men av de flesta i Danmark och övriga EU.  
- Ät mer vegetariskt. Även om man äter sojakorv går det åt mindre soja än om man äter kött uppfött på sojafoder.
- Tydlig märkning. Förutom ekologisk och certifierad soja skulle en märkning av kött som producerats med foder innehållande genmodifierad soja underlätta konsumentens val. Axfood är positiva till det, medan Ica och Coop är negativa.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.