Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag09.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Guider: Gör en ekosystemtjänstanalys – steg för steg

Publicerad: 14 Maj 2010, 08:40

Förlusten av ekosystemtjänster innebär risker för företag, både direkt och indirekt. Därför är det viktigt att analysera riskerna och formulera strategier för framtida förändringar.


- Definiera mål och omfattning. I första steget bestämmer ni er för var inom verksamheten ni vill göra er analys. Om företaget är litet kan analysen göras för hela verksamheten, men för ett större företag blir analysen mer hanterbar om man gör tydliga avgränsningar och riktar in sig på exempelvis bara kunder, leverantörer eller på själva kärnverksamheten.
- Identifiera prioriterade ekosystemtjänster. I steg två går ni igenom vilka ekosystemtjänster som företaget är beroende av samt påverkar inom det valda området i steg ett. På World Resources Institutes hemsida finns en lista på tänkbara ekosystemtjänster som ett företag kan ha kopplingar till.
- Analysera trender. I steg tre analyserar ni vad ni tror kommer att hända eller redan händer med de ekosystemtjänster som ni valt i steg 2. Här kan man behöva hämta information från forskare och experter. Om ert företag till exempel är beroende av virke eller fisk kan man titta på trender inom skogsavverkningen eller fiskerinäringen.
- Identifiera risker och möjligheter. Steg fyra är den kreativa fasen där ni funderar ut hur ert företag ska hantera förändringar i tillgången på ekosystemtjänster, som företaget är beroende av och påverkar. Till exempel om ert företag producerar varor, går det att tillverka dessa produkter på ett mer ekologiskt sätt?
- Utveckla strategier. I steg fem är det dags att bestämma sig för hur ni ska göra för att realisera steg fyra. Antingen kan man göra interna förändringar inom företaget. Men berörs andra företag av samma ekosystemtjänster som ni kan det underlätta att utveckla ett samarbete.

Källa: Verktyget har utvecklats av World Resources Institute

Här är affärsriskerna
Förlust av ekosystemtjänster kan medföra allvarliga affärsrisker:

- Negativ påverkan på produktionen.  
- Brist på och ökade kostnader för råvaror.  
- Minskade möjligheter att utnyttja mark och naturresurser.  
- Störningar i verksamheten på grund av naturkatastrofer.  
- Varumärkesrisk genom att associeras med negativ påverkan på ekosystemet.

Källa: Rapporten Biodiversity and business risk, World Economic Forum

Läs mer i Miljöaktuellt nr 5/2010: ”Ekosystemtjänster måste få ett pris”, ”Så analyserar du riskerna för din organisation”

Cathrine Beijer

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.