Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag28.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Guldgruva för konsulter – så mycket kostar miljöbyråkratin varje år

Publicerad: 23 Februari 2006, 07:16

3 600 miljoner kronor årligen – det är notan som svenska företag betalar för att administrera den svenska miljölagstiftningen. För konsultbranschen är byråkratin förstås mumma – de drar in 900 miljoner kronor per år på att hjälpa företag hantera miljölagar. Siffrorna baseras på en färsk undersökning som gjorts av Nutek.


Större delen av kostnaderna uppstår i samband med tillståndsansökningar där behovet av konsulter och jurister ofta är stort. Många krav inom miljöområdet innebär stora engångskostnader för företag, särskilt i samband med olika typer av ansökningar och anmälningar.

– Det finns en stor förståelse för miljölagstiftningen hos företagen. Företagen ser både marknadsmässig och samhällsmässig nytta med efterlevnaden men de avsätter avsevärda resurser för att leva upp till de kraven, säger Sune Halvarsson, ställföreträdande generaldirektör för Nutek.

Undersökningen visar dock att företagen knappast är nöjda med sakernas tillstånd. De vill ha en tydligare lagstiftning och mer konsekvent handläggning. Idag uppfattas tolkningsmöjligheterna som stora, vilket skapar lokala skillnader och oklara riktlinjer för rikstäckande företag.

Miljöområdet täcker ett stort spann av regler och områden inom näringslivet. Inte mindre än 171 författningar med olika krav inom miljöområdet har legat till grund för Nutekstudien som bygger på djupintervjuer med företag.

Företagen vill bland annat ha bättre information från myndigheterna. Ibland finns stora lokala skillnader mellan hur samma krav under samma förutsättningar hanteras från lokala myndigheter.

Nutek har mätt de administrativa kostnaderna som regelverken orsakar företagen på uppdrag av regeringen. Resultatet ska hjälpa regeringen sätta mål för hur mycket de administrativa kostnaderna på miljöområdet ska minska.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.