Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Guldregn över forskningsföretag

Publicerad: 31 oktober 2008, 11:14

Boxit Robotics är ett av tio nystartade företag som får dela på 3 miljoner kronor från Vinnova. ”Det är dags att ta fram champagnen”, säger bolagets vd Mikael Hedelind till Teknik360.


Det forskningsinriktade Eskilstunabolaget har tagit fram en programvara för förenklad styrning av robotceller i tillverkningsindustrin. Pengarna från Vinnova, 300.000 kronor, ska gå till affärsutveckling, alltså att definiera en affärsmodell, undersöka genom vilka kanaler robotcellerna ska sälja, vilka avtal som behövs, vilka de primära kunder är och liknande.

– Detta är väldigt positivt. Det är roligt då vi är nystartade och ännu inte har egna intäkter. Nu kan vi komma igång, säger Mikael Hedelind.

Mikael Hedelind, nöjd vd med stärkt kassa

Totalt får tio nystartade FoU-baserade företag 300.000 kronor vardera av Vinnovas och Energimyndighetens så kallade Vinn nu-program. Idén med programmet är att underlätta för nystartade företag att få ut sina produkter och tjänster på marknaden genom kommersiella utvecklingsprojekt. På så sätt kan bolagen utvecklas, hitta finansiering och på sikt bli framgångsrika svenska företag. Detta är ett steg som är svårt att ta sig förbi för många små forsningsföretag.

– Att gå från forskning till att kommersialisera är ett stort steg, säger Mikael Hedelind.

Årets företag arbetar inom bland annat smarta textilier, styrning av robotceller, mjukvara för högtalarkommunikation i bilar och ett nytt biomaterial. Vinnarna och Vinnovas motiveringar är:

– Applied Nano Surfaces Sweden (Stockholm) – beläggning av ståldetaljer med låg friktion i form av en nanokomposit. Metoden är billig, enkel och används integrerat i efterbearbetningen vid exempelvis svarvning och fräsning.

– Abinitio (Borås) – smarta textilier som är mobila, dekorativa, ljudabsorberande samt tillför en hälsosam akustisk miljö för det offentliga rummet.

– Boxit Robotics (Eskilstuna) – förenklad styrning av robotceller i tillverkningsindustrin. Mjukvaran hjälper användaren att ställa om och överblicka robotcellen, samt ger enkel återkoppling i form av produktionsdata och statistik.

– Infviz (Norrköping) – visualisering av information som möjliggör att i stora datamängder hitta mönster och värdefull nyckelinformation på ett interaktivt och intuitivt sätt. `

– JonDeTech (Uppsala) – mätning av värmestrålning, värmeflöden och rörelse. Buntar av genomgående nanotrådar i flexibla kretskort ger en unik kombination av billiga, tunna och lättmonterade givare.

– Limes Technology (Umeå) – mjukvara för högtalande kommunikation i exempelvis bilar för att öka säkerheten vid telefonsamtal under körning.

– ReformTech Sweden (Sollentuna) – mobil vätgasgenerering som möjliggör att miljövänliga bränsleceller kan köras på kommersiellt befintliga bränslen. Systemet är tyst, rent och en utmärkt reservkraftslösning till dagens elhybridfordon.

– Spiber Technologies (Uppsala) – utvecklar ett nytt biomaterial, Spiber, som består av spindeltrådsprotein. Förhoppningen är att med hjälp av Spiber kunna odla celler som idag är svåra eller omöjliga att odla, exempelvis insulinproducerande celler. Detta kan till exempel möjliggöra framtagandet av nya läkemedel.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.