Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Guldregn över nano-forskare

Publicerad: 18 December 2008, 09:01

Fem projekt inom nanoteknik får dela på 37,5 miljoner kronor från Vinnova. Här är vinnarna.


Genom att investera i projekten hoppas Vinnova bidra med att korta ledtiden för kommersialisering av forskningsresultat som utnyttjar nanoteknikens möjligheter. Projekten är inom bland annat utveckling av solceller, lysdiodlampor och förnyelsebart material.

– Svensk nanoteknisk forskning håller väldigt hög internationell klass, samtidigt som vi har varit mindre bra på att kommersialisera resultaten, kommenterar Lena Svendsen, programledare vid Vinnova.

De fem projekten är:

• NLAB Solar utveckling av transparenta Grätzelceller, Nanologica AB (Stockholm), finansieras med 8 500 000 kronor för att utveckla transparenta och billiga kompletta Grätzelsolceller.

• Nanowire LEDs for a Green Energy Efficient Lighting Technology, GLO AB (Lund), finansieras med 9 050 000 kronor för att utveckla lysdiodslampor.

• Nanotrådsbaserade högeffektiva solceller för grön elproduktion, Sol Voltaics AB (Lund), finansieras med 7 680 448 kronor för att utveckla en prototyp till en högeffektiv nanotrådsbaserad solcell som är optimerad för användning i solkraftverk.

• Industriell produktion av Nanokompositer för snabbare kommersialisering av bränsleceller, GETT Fuel Cells International AB (Stockholm), finansieras med 5 400 000 kronor för att utveckla bränsleceller.

• Utveckling av nya nanokompositer och nanostrukturerade fibrer, Luleå tekniska universitet, finansieras med 6 906 000 kronor för att utveckla ett förnybart material inom nanocellulosa med brett användningsområde.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.