Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Gullig maskot hotar svensk fauna

Publicerad: 8 Juni 2011, 07:55

En ny invasiv art är på väg till Sverige. Tvättbjörnen, som redan spridit sig i Danmark, är en god simmare och kan när som helst ta sig över Öresund.


Ämnen i artikeln:

Invasiva Arter

Det är Hallandsposten som berättar om det nya ovälkomna djuret som kan vara på väg till Sverige. Det handlar om den nordamerikanska tvättbjörnen, som redan fått fäste i Danmark.

I Tyskland finns runt en miljon vilda tvättbjörnar. Nu sprider de sig mot Danmark och Sverige.

I Danmark upptäckte man tvättbjörnarna då man satte upp kameror ute i naturen för att registrera passager av mårdhundar – en annan ovälkommen invasiv art. Hittills har de 150 kamerorna inte upptäckt särskilt många mårdhundar, däremot har man upptäckt flera tvättbjörnar. Hallandsposten berättar att Länsstyrelsen i Skåne inte vill ha hit tvättbjörnar då de kan sprida dödliga smittor som rabies och dvärgbandmask och kan slå ut andra arter i den svenska naturen.

Den nordamerikanska tvättbjörnen tros ha kommit till Europa genom amerikanska soldater stationerade i Tyskland, som haft tvättbjörnar som maskotar. Idag finns runt en miljon vilda tvättbjörnar i Tyskland.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Invasiva Arter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.