Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gustav Fridolin: Statsministern har tagit på sig något slags Gösta Bohman-kostym

Publicerad: 5 juli 2013, 04:24

Gustav Fridolin berättar för Miljöaktuellt hur politikerna halkat efter politikerna i hållbarhetsfrågan, Miljöpartiets föreslagna klimatlag och det bristande miljöintresset hos statsministern.


I Almedalen i år har det pratats myket om att proggressiva företag idag kommit längre än politikerna. Stämmer det?
– Ja det stämmer. I politiken har vi fortfarande en väldigt stor diskussion om vad vi ska ha för mål. I näringslivet har man i många exempel målet klart för sig och där handlar diskussionen snarare om hur man ska nå målen. Så uppenbart ligger näringslivet, eller i varje fall stora delar av näringslivet, ett steg före politiken idag.

Gustav Fridolin förklarar att det också är därför som Miljöpartiet tror så mycket på en klimatlag liknande den som finns i Storbritannien.
– Vi måste bli färdiga med måldiskussionen och klimatpolitiken måste behandlas med samma seriositet som vi behandlar de finanspolitiken och den ekonomiska politiken. Sen kan vi jobba vidare med att nå målen.

Vad har förslaget om en klimatlag fått för gehör hos de andra partierna?
– Vi har hört röster från både socialdemokraterna och ett par borgerliga partier att man ser poänger med förslaget. Jag deltog igår i en diskussion med Kristdemokraterna och vi har ordnat ett seminarie tillsammans med Centern. Däremot är ju statsministern väldigt avvisande. Han har tagit på sig någon slags Gösta Bohman-kostym och i princip jämfört förslaget med komunism. Men ingen är sämre än att man kan ändra sig och jag hoppas att det gäller statsministern också.

När vi ändå pratar om statsministern. Han var ju närmast lite raljerande över miljöfrågorna i sitt Almedalstal häromdagen. Vad tyckte du om det?
– Ja för alla oss som tror att miljöfrågan är den stora ödesfrågan som vi allihop måste tackla så blev det så klart lite nedslående. Men det understryker väl också varför vi behöver en ny regering.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.