Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Gustav Hemming (C) kokar soppa på en spik”

Publicerad: 7 Mars 2016, 06:04

DEBATT/SLUTREPLIK Det räcker inte att damma av gamla beslut och presentera dem som nya satsningar om man vill vara miljöbästa landsting, skriver Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting.


Gustav Hemming vill i sitt svar på vår debattartikel försäkra oss om att Stockholms läns landstings miljöengagemang är fortsatt stort, om inte större (Miljöaktuellt 23/2). Tyvärr förstärker hans svar bara vår oro.

För det räcker inte att damma av gamla beslut och presentera dem som nya satsningar om man vill vara miljöbästa landsting. Vi kan ta Locums investeringsprogram för utbyggnad av solpaneler som ett exempel. Beslutet att Stockholms läns landsting ska satsa på egenproducerad energi fattades redan 2013, men det är alltså först nu som ett faktiskt investeringsprogram har påbörjats.
Satsningen på solpaneler går dessutom rätt knackigt. Av de 20 000 kvadratmeter som skulle installeras 2015 är bara 6 000 kvadratmeter solpaneler monterade.

Den skattechock som Hemming hänvisar till som ett verk av regeringen vet han dessutom lika bra som jag beror på ett beslut på europeisk nivå, alltså ett beslut regeringen har svårt att ändra.

Samtidigt blir det därför ännu obegripligare att Stockholms läns landsting inte sökt pengar från Klimatklivet för installation av solceller. Någon rimlig förklaring till det ges inte heller mer än att Hemming ogillar regeringen. Däremot får vi veta att landstinget tänker lämna in en ansökan till Klimatklivet, men inte för solpaneler utan för laddstolpar vid några av landstingets sjukhus.

Det är naturligtvis välkommet, men samtidigt tråkigt att Hemming och alliansen helt avvisat Miljöpartiets initiativ att ta ett större regionalt grepp när det gäller laddstolpar. Vi ville att landstinget skulle samla kommunerna i Stockholms län för att få till en gemensam ansökan i syfte att göra en kraftfull utbyggnad av laddstolpar i hela regionen. Frågan om varför landstinget i sin roll som regionplanerare inte tar den här typen av initiativ och visar miljöledarskap svarar Hemming överhuvudtaget inte på i sin replik.

Gustav Hemming far också med osanning, alternativt pratar mot bättre vetande, när det gäller att frångå kraven om guldklassificering vid om- och nybyggnation. Landstingets tjänstemän har öppet redovisat att de inom flera områden kommer frångå kraven på guldklassificering. Argumentet som förs fram är att kraven ibland inte är tillämpliga eller blir orimligt dyra. Naturligtvis måste kostnaden för att uppnå energieffektivisering alltid ställas mot om mer miljönytta kan uppnås för billigare pengar på annat sätt, men att landstinget nu öppet väljer att frångå tidigare policy är oroande. ’

Vi i miljöpartiet vill inte låta miljöengagemanget blekna, därför går vi från ord till handling och kommer i vårt budgetförslag föreslå att en viss del av budgeten för renoveringar alltid ska öronmärkas till just åtgärder för energieffektiviseringar.

Detta förslag är efterfrågat från förvaltningen just för att energieffektivisering annars ofta är det första som får stryka på foten när prioriteringar behöver göras. Öronmärkta pengar är nödvändigt om Stockholms läns landsting ska kunna lyfta sig från den pinsamma utmärkelsen som sämst i klassen när det kommer till energiåtgång per kvadratmeter i våra fastigheter. Vi hoppas att Hemming och Centerpartiet kommer att anamma det.

Till sist lyfter Hemming fram landstingets kommande miljöprogram. Tyvärr har just nu processen med det kommande miljöprogrammet stannat av för att genomgå en “fördjupad analys”. Risken är överhängande att ett lovande utkast kraftigt kommer försämras. Erfarenheterna från det tidigare miljöprogrammet säger dessutom att ambitiösa skrivningar i miljöprogrammet tyvärr inte följts upp av lika ambitiösa mål när skrivningarna ska omvandlas till mätbara mål.

Miljöpartiet är naturligtvis glada över att ansvarigt landstingsråd säger sig vara beredd att bära den mantel som titeln miljöbästa landsting innebär. De kommande månaderna kommer visa om landstinget tänker leva upp till det eller om man tänker fortsätta leva på gamla meriter.

Tomas Eriksson (MP), gruppledare, Stockholms läns landsting

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.