Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gustav Kasselstrand: ”Domedagsprofeter och klimatalarmister styr miljödebatten”

Publicerad: 1 juli 2012, 10:47

Gustav Kasselstrand, förbundsordförande för Sverigedemokratisk Ungdom, tipsar om sin favoritbok.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett ungdomsförbundens ordförande och språkrör ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Gustav Kasselstrand
Ålder: 25
Arbetar som: Förbundsordförande, Sverigedemokratisk Ungdom (SDU)

Favoritbok: Har ingen favoritbok, men en bok som jag nyligen läst är ”Homo Eco” av Lars Bern.
Antal sidor: 241
Förlag: Recito Förlag

Varför den bör läsas: Bern visar hur domedagsprofeter och klimatalarmister styr miljödebatten idag och hur forskningen är politiskt styrd. De som har en avvikande uppfattning får inte komma till tals. Han tar även upp climate gate-skandalen.

Bern menar att det finns tre körstrategier för västvärlden i miljöpolitiken idag – gasa, bromsa eller styra. Gasa, även kallad ”business as usual”, är den strategi västvärlden ägnar sig åt nu. Den är inte hållbar på sikt eftersom den i princip innebär fritt utnyttjande av jordens resurser. Politiker tar inte tag i de verkligt avgörande frågorna utan ägnar sig åt brandkårsutryckningar och verkningslösa åtgärder som vindkraft, utsläppsrätter, etanolbränsle och missriktat bistånd.

Bromsa, ibland kallat ”restabilisering”, är enligt Bern den väg miljöaktivister och klimatalarmister företräder. Vanliga förslag är nolltillväxt, nej till allt som ökar produktiviteten i livsmedelsproduktionen och återgång till ett samhälle då människan inte påverkar evolutionen i nämnvärd utsträckning. Problemet med denna strategi är att den leder till fattigdom vilket i sin tur leder till kraftigt ökad befolkningstillväxt, som ju är en av huvudorsakerna bakom miljöförstöring och ökade utsläpp. Bern kallar strategin ”människofientlig”.

Styra är den väg som gör att mänskligheten kan kombinera både ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling. Strategin innebär att vi kan utnyttja de enorma naturresurser som finns på jorden. Potential finns: jorden har trots kraftigt ökad befolkning allt färre omättade munnar. Det beror bland annat på den allt bättre växtligheten tack vare måttligt ökande temperaturer, men det handlar också om att vi hela tiden hittar nya sätt att tackla de problem vi står inför. Det enda realistiska alternativet är att vi aktivt anpassar ekosystemet till vår fördel som vi gjort i 10 000 år. Det som behövs är regler och överenskommelser inom viktiga områden (Bern identiiferar 14 punkter, bland annat havsbruk och skogsbruk). I styra-strategin tar vi ansvar för de ingrepp vi gör, och möjliggör därför hållbar ekonomisk tillväxt.

Bästa citatet: ”Jag har visat att alla hittillsvarande profetior, om elände och katastrofer som vi själva orsakat, har visat sig felaktiga. Fåglarna dog inte ut, skogarna utplånades inte av surt regn, befolkningsutvecklingen ledde inte till någon apokalyptisk hungerkatastrof, människor och djur brändes inte till döds av solens UV-strålar, klimatet har inte förändats katastrofalt etc etc. Istället för allt elände som domedagsprofeter och cyniska politiska figurer försökt skrämma med, har mänskligheten fått det allt bättre under de senaste 65 åren. Orsaken till detta och till att olyckskorparna alltid fått fel, är att man alltid glömmer att varje ny människa föds med en fantastiskt kreativ hjärna som genererar en uppfinningsrikedom som gör att vi löser problemen och att evolutionen tar ett jättekliv.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Björn Lindgren och Rebecka Carlsson, språkrör Grön Ungdom – miljöpessimister som behöver nya perspektiv!

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.