måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Guterres kritiserar Sverige för uteblivna klimatbistånd – regeringen svarar med nya åtgärder

Publicerad: 2 juni 2022, 09:20

FN:s generalsekreterare António Guterres under en gemensam pressträff med statsminister Magdalena Andersson (S) i Stockholm på onsdagen. Foto: Sören Andersson/TT

Regeringen åtar sig att genomföra tre biståndspolitiska åtgärder på miljö- och hållbarhetsområdet. Samtidigt riktar FN:s generalsekreterare António Guterres kritik mot Sverige för uteblivna klimatbistånd.

Ämnen i artikeln:

KlimatfinansieringSverigeFnRegeringen

JF


I samband med att världens ledare samlas i den svenska huvudstaden för FN:s klimatkonferens Stockholm +50 presenterar regeringen nya biståndspolitiska åtgärder på miljö- och hållbarhetsområdet.

Det handlar om tre olika åtgärder som regeringen åtar sig att genomföra, meddelade Sveriges biståndsminister Matilda Ernkrans (S) på onsdagen. 

Bland annat ska regeringen besluta om en ny strategi för klimat och miljö, vilken omfattar 8 miljarder kronor över en femårsperiod, mellan 2022-2026. Biståndsmyndigheten Sida kommer få uppdraget att stärka arbetet med tryggad livsmedelsförsörjning, havet och biologisk mångfald, enligt regeringen. 

Sverige ska även fördubbla sitt bidrag till den Globala miljöfonden. Det rör sig om nya åtaganden på 4,1 miljarder kronor under perioden 2022-2026. 

Under Stockholm +50 kommer Sverige – tillsammans med Italien och Världsbankens klimatinvesteringsfonder – också att lansera programmet ”Nature, People and Climate Investment Program”. Detta program ska ”främja naturbaserade lösningar för en koldioxidsnål och motståndskraftig utveckling med en landskapsansats i fokus”, skriver regeringen. Sverige kommer att bidra med 200 miljoner kronor till programmet över en tvåårsperiod. 

Samtidigt riktade FN:s generalsekreterare António Guterres kritik mot Sverige och andra länder för att ha svikit löftet om att leverera det klimatbistånd som är kopplat till Parisavtalet. Det under en presskonferens i Stockholm på onsdagen, rapporterar Sveriges Radio. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev