Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Gymnasieelev hittade miljögift i dricksvattnet

Publicerad: 1 November 2011, 09:28

Sommarstudenten upptäckte förgiftat dricksvatten av en slump – kommunen valde att stänga reningsverket.


Ämnen i artikeln:

Pfas

Botkyrka kommun stängde tillfälligt sitt vattenverk i Tullinge. Orsaken var att man hittat mycket höga halter av perfluorerade ämnen (PFAS) i dricksvattnet – mellan 30 och 100 gånger högre än i andra delar av Stockholm – och klart oroväckande enligt forskarna.

Fyndet gjordes av slump när en gymnasieelev från en sommarskola fick i läxa att kartlägga mönster av PFAS i dricksvattnet runt sitt hem.

Utsläppskällan är troligtvis brandsläckningsskum som använts vid gamla militärflygplatsen F18, menar forskare på Institutet för tillämpad Miljövetenskap vid Stockholms universitet (ITM)

– Föroreningen av Tullinges dricksvatten är ett fall som vi har lyckats uppmärksamma, men det finns troligtvis många kommuner runt omkring i landet med nedstängda eller verksamma brandövningsplatser vars dricksvatten kan vara kontaminerat utan att de själva är medvetna om det, säger Urs Berger, forskare vid ITM

PFAS är sen tidigare klassade som miljöfarliga och har visat toxiska effekter i djur experiment.

Botkyrka kommun valde att tillfälligt stänga ner Tullinge vattenverk och utreda problemen.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Pfas

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.