Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gyro ger stabila bilder i helikopter och UAV

Publicerad: 24 oktober 2008, 11:04

Kardanupphängd kamera från linköpingsföretag redo för militära applikationer.


Obemmande flygplan (UAVer) och helikoptrar sitter inte stilla i luften. För att få stabil bild vid övervakning, förföljning eller spaningsuppdrag måste kameran vara servostyd, kardanupphängd och utrustad med servon som klarar av att hänga med i svängarna.

Saabs UAV Filur

Linöping kommer starkt när det gäller militära applikationer, i suget från Saabs utveckling av obemannade flygplan, sk UAV-er. Där finns företag som utvecklar fjärrstyrda helikoptrar och andra mätplattformar och alla dessa behöver kameror och avståndsmätare.

Colibri från DST Control AB är en gyrostabiliserad kameraplattform för tuffa tag. Colibri har inbyggda servomotorer som både vrider plattformen och motverkar vibration. All elektronik som behövs för att driva plattformen får plats inuti denna och anvädaren behöver bara ansluta kraft, en bildskärm och en joystick för att börja använda den. Det finns processkraft över i den inbyggda datorn för att kunna styra själva fordonet och eventuell navigeringsutrustning.

Avståndet till målet undersöks av den inbyggda laseravståndsmätaren, som i kombinaton med det inbyggda tröghetsnavigeringssystemet hjälper till att leta upp och bibehålla en position.

Colibri är bara 135 millimeter i diameter och är i standardutförande utrustad med Sonys kameramodul FCB-EX980, men kan fås med valfri annan kamera med mått upp till 50 x 50 x 100 millimeter. Ett exempel på en sådan kan vara en värmekamera från FLIR, om man vill använda enheten på natten.

Typiska användningsområden är obemannade flygplan eller bilar, övervakning, polisiärt arbete eller kartering.

Grunddata

Colibri är gyrostabiliserad i två axlar och har inbyggd laseravståndsmätare

Stabilisering bättre än 100 mikroradianer
Avståndsmätaren klarar 200 meter med +/- 2 mm nogrannhet
Slew rate bättre än 60 grader/sekund
Encoderupplösning 0,036 grader +/- 0,1%
Temperaturområde -40 … 50 grader C

Saabs obemannade helikopter Skeldar

Andra produkter

DST Control AB är inriktat på avancrade kamerakontroller och elektronik för avancerad styr och regeler i industritillämpningar. Titta till exempel också på:

> DPA digitalt positionsservo för för obemannade flygplan och markfordon i mycket robust utförande.
> MPC 32-bitars PC-modul för inbäddade industrisystem med operativsystemet DCORE. Den tål 50 g stöt och är avsedd för rörelsestyrning, flyg. rymd och fordonsapplikationer.
> EPC 32-bitars moduluppbyggd styrdator för industriella styrsystem, navigationssystem, rymd och flyg, och dataloggning. I/O-kretsarna klarar kontinuerlig datafångst i 10 kHz.
> IUB gränssnittskort för datafångst i industritillämpningar där man kräver deterministiska intervall i datafångsten. 12 analoga ingångar, 8 analoga utgångar samt en mängd digital I/O.

Läs mer

DST Control AB: www.dst.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.