tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

H&M på väg att lösa problemet med återvinning av blandmaterial

Publicerad: 12 september 2017, 11:13

Att återvinna kläder av blandmaterial har länge varit ett problem för klädbranschen. Men nu har H&M Foundation hittat en metod som gör det möjligt.


Förra året inledde H&M ett samarbete med Hong Kong Research Institute, HKRITA. Syftet var att hitta en metod för att återvinna kläder av blandmaterial, något som är en förutsättning för att klädbranschen ska bli cirkulär. Nu har forskarna för första gången hittat en metod för att återvinna polyester- och bomullsfibrer som är av tillräckligt bra kvalitet för att de ska gå att återanvända. Till skillnad från den mekaniska återvinning som används idag, och som innebär att textilierna mals ner, så bygger den nya metoden på biologisk återvinning. Kläderna läggs i en tank med hett vatten och sedan tillsätter man en biologiskt nedbrytbar kemikalie.

Nästa steg i projektet blir att bygga en industriell pilotanläggning i anslutning till HKRITA. Planen är att tekniken ska vara tillgänglig för alla aktörer inom modeindustrin senast 2020. Sammanlagt kommer H&M Foundation att satsa 6 miljoner euro på projektet, medan Hong Kongs administration investerar 24 miljoner euro. Det rapporterar Veckans Affärer.

H&M Foundation är en oberoende stiftelse som samarbetar med organisationer runt om i världen för att driva projekt inom fyra områden: utbildning, vatten, jämlikhet och planet. 2015 initierade man priset Global Change Award där man efterlyser banbrytande idéer som kan påskynda skiftet till en cirkulär modeindustri. De fem vinnare som utses varje år får dela på 1 miljon euro och delta i ett acceleratorprogram under ett år. Förra året fick man in 2800 ansökningar från 130 länder. Den  tredje omgången av  Global Change Award öppnar den 13 september.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev