Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Häftiga regnfall kan öka med 400 procent

Publicerad: 7 december 2016, 12:12

I USA väntas häftiga regnfall öka med 400 procent i slutet av århundradet. Prognosen som är en del av en studie som presenteras i tidskriften Nature Climate Change bygger på en mätteknik som fokuserar på lokala oväder.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

I USA väntas häftiga regnfall öka med 400 procent i slutet av århundradet. Prognosen som är en del av en studie som presenteras i tidskriften Nature Climate Change bygger på en mätteknik som fokuserar på lokala oväder som är för små för att kunna mätas med globala klimatmodeller. De mest extrema regnen är ofta lokala och därför har forskarna använt sig av en klimatmodell som är mer detaljerad, men som också tar betydligt längre tid att köra, i det här fallet ett år.

Av studien drar forskarna slutsatsen att de häftiga regnen kommer att öka kraftigt i hela USA. När temperaturen stiger väntas stormarna kunna ge upp till 70 procent mer regn. Det innebär att en intensiv storm som idag skulle släppa ifrån sig ungefär 5 cm regn i framtiden skulle ge 9 cm i regn.

Redan idag ser man fler och kraftigare regn i USA, framförallt i nordost där regnen ökat med hela 71 procent. Anledningen till att ökade temperaturer leder till mer regn är att varmare luft kan binda mer fukt. Det innebär att de södra delarna av USA, som redan drabbas av kraftiga stormar och där luftfuktigheten är hög, kommer att få se fler och kraftigare oväder. Men även i de regioner som generellt sett är torrare så kommer regnovädren bli mer intensiva, samtidigt som de mer moderata regnen som ger vatten till jordbruket kommer att bli färre.

Häftigare regn kommer dessutom innebära enorma påfrestningar för infrastrukturen, inte minst i de regioner där man redan idag har problem med att hantera häftiga regn. Det rapporterar The Guardian.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.