Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hagainitiativet: Jordens Vänner tar fel i sak

Publicerad: 2 juni 2017, 06:00

DEBATT/REPLIK Hagainitiativet väljer inte alls bort scope 3, utan går längre än Miljömålsberedningens förslag. Vi välkomnar Jordens Vänner att delta i en lösningsorienterad debatt kring hur Sverige ska kunna bli klimatledande i världen, skriver Nina Ekelund, programdirektör Hagainitiativet.


Klimatförändringen är en av våra största och mest komplexa utmaningar. Med den korta tid vi har på oss att ställa om är det bekymmersamt att stora delar av näringslivet under många år har duckat i klimatfrågor. För att politiken ska kunna leverera en ambitiös klimatpolitik behöver den känna stöd från företag. Där vill vi bidra! Inom Hagainitiativet har vi satt upp ambitiösa mål för att vi vill bidra till lösningen, visa att det är möjligt, lära av varandra och för att vi ser att minskade utsläpp gör oss bättre rustade i en framtida klimatsnål ekonomi.

Jordens Vänner menar i en debattartikel den 30 maj att Hagainitiativet väljer bort scope 3, vilket inte alls stämmer och tyvärr blir det kontraproduktivt när de misstolkar avsikter och tar fel i sak. Hagainitiativets nya mål till år 2030 går längre än Miljömålsberedningens förslag och innefattar scope 1, scope 2 och scope 3.

Utöver de egna utsläppsminskningarna, jobbar vi för att få till tydligare ekonomiska styrmedel i klimatpolitiken. Hagainitiativet driver på för att klimatpåverkande utsläpp i Sverige ska vara nära noll år 2030, ett mål som är långt mer ambitiöst än politikens och vad många företag anser.

Vi tror att tuffare klimatkrav leder till att Sverige kan ta en ledande roll i världen. Efter beskedet att USA:s president Donald Trump drar sig ur Parisavtalet blir det också ännu viktigare med företag, organisationer och länder som visar att utsläppen kan minskas, med fortsatt stärkt välfärd. Hagainitiativet vill få fler företag att ställa om och dessutom få politiken att springa snabbare, så att omställningen påskyndas. Om man vill få till förändring på riktigt och bli relevant för politiken så räcker det inte med svepande kritik och allmänt hållna förslag.

Vi välkomnar Jordens Vänner att engagera sig i konkreta frågor, som skatt på solceller eller reduktionsplikt på drivmedel. Gärna även i en lösningsorienterad debatt kring hur Sverige och företagen ska kunna bli klimatledande i världen med fortsatt internationell konkurrenskraft för lösningar med hög klimatprestanda och bibehållen välfärd.

Nina Ekelund, programdirektör Hagainitiativet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.