fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hagainitiativet: Många börsbolags klimatmål ligger inte i linje med vetenskapen

Publicerad: 7 april 2020, 09:29

Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Ledande svenska börsbolag saknar i stor utsträckning klimatmål som är i linje med vetenskapen. Det framgår i ny granskning av Hagainititivet.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Hagainitiativet har granskat 100 svenska storbolag med ett börsvärde på minst en miljard euro, för att se vilka som agerar i linje med Parisavtalet. I en ny rapport får endast 19 procent av dessa storbolag grönt ljus för sitt klimatarbete. 

Rapporten tar utgångspunkt i 1,5-gradersmålet och behovet av att globalt halvera utsläppen av växthusgaser fram till 2030. För att få grönt ljus ska det finnas ett tydligt och siffersatt mål om en halvering av sina växthusgasutsläpp till 2030 eller tidigare. Det kan också handla om en tydlig strategi att minska utsläppen med 7 procent per år fram till 2030. 

– Vi har sökt i öppna källor som årsredovisningar, hållbarhetsredovisningar och hemsidor. Och de som fått grönt ljus har också kontaktas för at ge ytterligare kommentarer. Genomgåenden för dessa bolag är att de har en grundläggande förståelse för vad en klimatambition handlar om, säger Deniz Butros, strateg på Hagainitiativet, som presenterade resultatet på ett seminarium i dag. 

Här är alla 100 gransakde bolag

Gröna – med mål att halvera sina utsläpp till 2030

Atlas Copco, Axfood, BillerudKorsnäs, Castellum, Electrolux, Ericsson, Holmen, Hufvudstaden, Ica gruppen, Investor, JM, Loomis, NCC, Sandvik, Skanska, Sweco, Telia Company, Thule Group, ÅF Pöyry

 

Gula – mål men som inte når upp till ambitionen att halvera sina utsläpp till 2030

AAK, ABB, Ahlstrom, Alfa Laval, Arion Bank SDB, Arjo, Assa Abloy, Astra Zeneca, Atrium Ljungberg, Autoliv SDB, Boliden, Bravida Holding, Dometic Group, Epiroc, Essity, Fabege, Getinge, H&M, Hemfosa, Husqvarna, Kindred, Klövern, Kungsleden, MTG, Nent Group, Netent, Nibe, Nolato, Pandox, Peab, Saab, SCA, SEB, SKF, SSAB, Stora Enso, Swedish Match, Trelleborg, AB Volvo

 

Röda – utan tydliga mål för att minska sin klimatpåverkan

Addtech, Attendo, Avanza, Balder, Bejier, Betsson, Bonava, Elekta, EQT, Evolution Gaming, Fenix Outdoor, Handelsbanken, Hexagon, Hexpol, Industrivärden, Indutrade, Intrum, Kinnevik, Latour, Lifco, Lundberg, Lundin Mining, Lundin Petroleum, Millicom, Munters, Nobia, Nordea bank, Nyfosa AB, Ratos, Resurs Holding, Sagax, SBB, Securitas, Sobi, Swedbank, Tele2, Tieto, Traton SE, Veoneer, Vitrolife, Wallenstam, Wihlborgs

39 procent av bolagen får gult ljus, vilket innebär att de har mer eller mindre ambitiösa siffersatta klimatmål eller mål för energieffektivisering men saknar ett halveringsmål till senast 2030.

Exempel på bolag som hamnar i den här kategorin är SSAB och ABB som överlag bedöms ha ett ambitiöst hållbarhetsarbete, men som i det här sammanhanget inte når enda fram.

– SSAB:s hybritprojekt har höga klimatambitioner, med i den befintliga verksamheten saknas ett tidsatt halveringsmål. ABB har inte sitt mål tidsatt till 2030, men jobbar i övrigt metodiskt för att begränsa sin klimatpåverkan, säger Deniz Butros.

42 procent av bolagen som helt saknar siffersatta klimatmål och får rött ljus av Hagainitiativet. I den gruppen finns sju av åtta utvalda investeringsbolag. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev