Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hälften av amerikanska storbolag är miljöhycklare

Publicerad: 31 maj 2012, 08:22

De 28 ledande amerikanska företagen förmedlar en oro för klimatförändringarna. Granskande forskare avslöjar bolagens verkliga agerande. Vi har listan.


Det är Union of Concerned Scientists (UCS), som har granskat 28 större amerikanska bolag, många av dem ledande inom sitt fält. Forskarna fann i hälften av fallen ett stort glapp mellan PR-fasad och verklighet. Alla företagen kommunicerade en oro för klimatförändringarna eller åtog sig att minska sina utsläpp. Samtidigt misskrediterade hälften av dessa företag klimatforskningen i officiella kanaler. Ännu fler bidrog på mer indirekta sätt, exempelvis genom att ekonomiskt stödja tankesmedjor eller vara medlemmar i branschorganisationer som arbetar med att misskreditera klimatforskningen, skriver UCS i ett pressmeddelande.

Forskarna lyfter fram några av de hycklande företagen:

- ConocoPhillips
- ExxonMobil
- DTE Energy
- Valero Energy Corporation
- FMC Corporation
- Caterpillar Inc.
- Peabody Energy Corporation

Men det fanns också goda exempel, företag som lobbade för miljöpolicyer och stödde miljöorganisationer:

- Nike
- NRG Energy Inc.
- AES Corporation

‒ Företagens ökade möjlighet att påverka politiken borde medföra ett ökat ansvar för att låta allmänheten få kännedom om varför de gör som de gör. Företagen kan spela en viktig roll i politiska diskussioner, men just nu är det för enkelt för dem att slippa undan när de misskrediterar vetenskapen för att uppnå sina syften, säger Francesca Grifo, ansvarig för UCS program för vetenskaplig integritet, och medförfattare till rapporten.

En annan av författarna, Gretchen Goldman, tycker att skillnaden mellan vad företagen säger och vad de gör är stor. Samtidigt har forskarna bara tillgång till en begränsad mängd information, vilket gör det relativt lätt för företagen att uppvisa olika sidor inför allmänhet och beslutsfattare.
‒ Större transparens skulle underlätta för medborgare, investerare och beslutsfattare att ta rätt beslut och hålla företagen ansvariga för sina ageranden, säger Gretchen Goldmann i pressmeddelandet.

Pressmeddelandet från Union of Concerned Scientists kan läsas här.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.