Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hälften av de havslevande djuren är borta – idag tar FN ett viktigt beslut

Publicerad: 22 december 2015, 06:59

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sea_Life_Scarborough_fish_and_coral.jpg

Många pekar på att tiden är knapp för att ta itu med de stora miljöproblemen i haven.


Under tisdagen ska FN anta en resolution som adresserar miljöproblemen i våra hav, skriver DN. Bakgrunden är att hälften av alla fiskar och havslevande ryggradsdjur försvunnit sedan 70-talet.

Det har flera förklaringar, däribland klimatförändringar, överfiske och miljögifter som sprids i vattnet. Initiativet till havsresolutionen togs från början av önationer som hotas av klimatförändringar men nu står ett 90-tal länder bakom. Biståndsminister Isabella Lövin (MP) har varit en drivande kraft bakom initiativet och menar att det är ett viktigt steg framåt. Enligt henne är ansvaret för havsfrågor väldigt spritt i FN-systemet och därför behövs den här sortens samlande initiativ.

Men tiden är knapp, menar miljöorganisationer. Mårten Wallberg, vice ordförande och talesperson för marina frågor och fiske på Naturskyddsföreningen, säger till DN att det krävs en gemensam fiskepolitik och han lyfter fram ett behov av ett havets klimatavtal. I juni 2017 håller FN en stor havskonferens där det även ska läggas fram en rapport om hur målen för hållbara hav ska nås.

Läs hela DN-artikeln här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.