Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Håll hjärnan ung med datorspel

Publicerad: 15 December 2008, 07:46

Att spela strategispel på datorn kan hålla hjärnans kognitiva funktioner i trim för de som är över 60 år.


Att umgås med andra, motionera och äta rätt är kända metoder för att hålla hjärnan igång på ålderns höst, men nu hävdar några forskare från University of Illinois att datorspel också kan vara bra för de som kommit upp i 60-årsåldern.

Forskarna skapade två grupper om 40 personer där alla var över 60 år och lät dem genomgå ett kognitivt test som kontrollerade försökspersonernas förmåga att växla mellan olika uppgifter, deras arbetsminne, deras logiska förmåga med mera. Sedan fick medlemmarna i den ena gruppen spela strategispelet Rise of Nations i 23,5 timmar.

Därefter testades grupperna igen och då visade det sig att gruppen som spelat strategispelet fick mycket bättre resultat i uppgifter som rörde arbetsminnet och förmågan att växla mellan olika uppgifter. Dessutom fick de märkbart bättre resultat i de logiska testerna.

De som fick allra bäst resultat var de som också lyckades bäst i spelet så ju mer du engagerade dig i spelet desto större positiv inverkan på hjärnans kognitiva funktioner kunde man märka. Så drömmen om världsherravälde kan hålla dig ung.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.