Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hallå där Per Grankvist, hur stort är problemet med vd:ar som ”ligger runt”?

Publicerad: 17 december 2015, 05:05

Etikexperten Per Grankvist presenterade nyligen en ny oväntad csr-fråga som diskuterats flitigt i Hållbarhetssverige – promiskuösa företagsledare vars beteende skapar risker för såväl bolagets rykte som diskriminerade beteende.
Miljöaktuellt ringde Per för att fråga om problemets omfattning och hur en organisation kan och bör förhålla sig policymässigt i frågan.


I en uppmärksammad och omdiskuterad debattartikel i tidningen Resumé lyfte etikexperten Per Grankvist frågan om vd:ar som ”ligger runt” och företagsstyrelser som ser mellan fingrarna med beteendet, trots att det hotar att drabba både anställda och företagskultur. Miljöaktuellt ringde upp Per Grankvist för att höra vad han fått för respons på artikeln och vad företag kan göra åt det.
Vad har du fått för reaktioner på den här artikeln?
– Debattartikeln är skriven i en tidning för mediebranschen och jag har fått reaktioner både från folk som känner igen sig och folk som förnekar det, eller som menar att det inte är något jag bör skriva om.

Vad är syftet med artikeln?
– Syftet är ju inte att påpeka det självklara, nämligen att det är olämpligt beteende, utan att ställa frågan: Hur är det möjligt att det kan få fortsätta?

Hur är det möjligt?
– Det kan jag inte riktigt svara på. Det här gäller ju inte bara mediebranschen men jag har viss insyn i den branschen och jag kan säga att det är utbrett där. Kanske är det så att diskussionen sopas under mattan för att mediebranschen är dålig på att granska mediebranschen.

Varför är det här en viktig fråga?
– Jag tycker att det är en intressant fråga eftersom styrelsegrupper på stora bolag ofta känner till när vd:n beter sig på det här sättet. De signaler man då sänder ut är att vd:ns förmåga att leverera pengar till företaget värderas högre än etiska och praktiska principer, aktieägare värderas högre än bolagets anställda och företagskulturen.

Men vad kan, och vad bör, en styrelse göra åt en vd som ligger runt?
– Man måste först inse att den här typen av beteende får effekter, det är inte en privatsak som inte får konsekvenser för bolaget.

– En styrelses uppdrag är att avsätta en vd som exempelvis hotar bolagets rykte eller försämrar företagskulturen. Det inte är olagligt för en vd att ligga runt på jobbet, men å andra sidan är det inte heller olagligt för en styrelse att avsätta en vd som inte klarar av att skapa förtroende internt eller externt mot kunder och andra.

I din artikel beskriver du vd:n som en ”han”, är det här ett typiskt manligt beteende?
– Ja, och det finns två anledningar till det, dels är de flesta vd:ar i Sverige idag män och dels menar jag att det generellt sett är ett mer manligt ”alfahanne-beteende” som på många sätt också premieras. Om den här typen av relation uppdagas eller blir ett problem är det nästan alltid kvinnan som får gå.

Bör man införa regler mot relationer på jobbet?
– Nej, kärlek på jobbet uppstår ju hela tiden. Men jag tycker att det skulle kunna finnas med i en allmän kod som beskriver hur medarbetare ska bete sig mot varandra: Vi ska inte diskriminera varandra och vi ska inte heller utnyttja varandra.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.