Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hallå där…Trafikverkets nya samordnare för klimatanpassning

Publicerad: 1 december 2015, 05:00

Eva Liljegren är sedan lite mer än en månad tillbaka Trafikverkets nationella samordnare för klimatanpassning.


Ämnen i artikeln:

KlimatanpassningTeknikTrafikverket

Eva Liljegren är sedan lite mer än en månad tillbaka Trafikverkets nationella samordnare för klimatanpassning. I grunden är hon teknologie doktor i infrastruktur och samhällsplanering på KTH. Hon har jobbat med infrastruktur, främst underhåll av vägar, i nästan 20 år. De sista fem åren har hon jobbat med främst klimatanpassning på Trafikverket.

Vad ska du göra i din roll som nationell samordnare för klimatanpassning?
– Jag ska samordna Trafikverkets klimatanpassningsarbete. En av de första uppgifterna är att ta fram en handlingsplan för hur vår klimatanpassningsstrategi ska implementeras. Handlingsplanen ska vara klar till årsskiftet.

Vilken är den största utmaningen när det gäller klimatanpassning i samhället?
– Att ansvarsfrågan utreds och att det därmed blir tydligare hur klimatanpassningen ska finansieras. En av de största utmaningarna för Trafikverket blir att klimatanpassa den befintliga infrastrukturen, det vill säga ta hand om de vägar och järnvägar som redan är byggda.

Hur ser du på att det nu tillsatts en utredning som ska utreda ansvaret för klimatanpassning?
– Jag tror att det är nödvändigt att ansvarsfrågan utreds för att klimatanpassningsarbetet i Sverige ska kunna ske på ett effektivt och strukturerat sätt. Tydligare utpekat ansvar kommer att förenkla för Trafikverket eftersom vi förvaltar en infrastruktur som kan bli mycket dyr att anpassa. Vi samverkar dessutom med länsstyrelser och kommuner och i det arbetet är det en klar fördel om ansvarsfördelningen är utredd.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.