Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hållbar snabbmat – därför är det så svårt

Publicerad: 4 juli 2016, 16:14

Magnus Andersson.

När Magnus Andersson, vd och grundare av dumpling-kedjan Beijing 8, startade sin snabbmatskedja för fem år sedan var hållbarhetsambitionerna ytterst högt ställda. En faktor har dock satt käppar i hjulet.


Efter flera resor till Peking bestämde sig Magnus Andersson 2011 att öppna en dumpling-restaurang i Sverige. I dag har konceptet Beijing 8 breddats och företaget har förutom tio restauranger i Stockholm, Göteborg, Paris och Lyon också dagligvaruförsäljning i 60 svenska livsmedelsbutiker samt egen livsmedelsproduktion. Redan från början var ambitionen att driva ett hållbart företag och Beijing 8 använder i dag i stort set enbart närproducerade svenska råvaror, har ett ytterst lågt matsvinn och företaget använder inga tillsatser, smakhöjare eller konserveringsmedel. Magnus Andersson anser också att företaget arbetar hårt för att utveckla personalen och ge dem en god och hälsosam arbetsmiljö. På ett område stötte dock Magnus Andersson och Beijing 8 på patrull i hållbarhetsarbetet – det handlar om de ekologiska råvarorna.
– Ekologiskt var definitivt en utmaning. En mycket större utmaning än vad vi någonsin kunde tro när vi startade, berättar Magnus Andersson som är i Almedalen för att diskutera om det går ”att servera snabbmat med ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv”.
Magnus Andersson berättar att det i Sverige finns en efterfrågan på 1 miljon ekologiska kycklingar medan produktionen i dag bara ligger på 180 000.
– Tillgången på ekologiskt möter helt enkelt inte efterfrågan. Med en låg tillgång ökar priset, och frågan blir förstås hur mycket kunderna kan tänka sig att betala för sin snabbmat. När vi startade var målet 100 procent ekologiskt. I dag nöjer vi oss med att erbjuda ekologiskt ”så långt som möjligt”.

Magnus Andersson säger att det förmodligen går att driva en restaurang med helt ekologiska råvaror. Men när det handlar om restaurangkedjor och storproduktion blir utmaningen för stor. Och utmaningen är givetvis lika stor för alla restaurang- och snabbmatskedjor. I dag, fem år efter att Beijing 8 öppnade sin första restaurang, är företaget nära att kunna erbjuda en helt ekologisk dumpling.
­– Det kommer att dröja innan vi blir 100 procent ekologiska, men förhoppningsvis kommer vi snart att kunna erbjuda en helt ekologisk dumpling. För oss är det ett viktigt steg på vägen, säger Magnus Andersson.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.