Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Hållbara startups: Workaround nästa ”Uber”-succe?

Publicerad: 12 oktober 2015, 05:14

Workarounds affärsidé är att minska tomma lokaler och arbetsplatser och på sätt öka både intäkter och miljövinster.


– Vi är ungefär som ett Uber fast för kontorsplatser och konferenslokaler, säger vd Rikard Hegelund som dessutom avslöjar att riskkapital är på ingång.
Workaound kan tydligt kategoriseras som ett bolag i ”delandets ekonomi” – alltså ett företag med en tydlig affärsidé som går ut på att få fler att dela resurser.
– Vår idé är att få upp resursutnyttjandet av kontors- och möteslokaler. Som Airbnb eller Uber men för arbetsplatser och konferenslokaler. Idag ligger nyttjandegraden för konferenslokaler och kontorsplatser på 30 procent. Uppvärmning av tomma lokaler är ett enormt resursslöseri och det finns stora miljövinster att göra, säger Rikard Hegelund, VD och en av fem grundare av Workaround.

Likaså finns det ekonomiska vinster för fastighetsägare med tomma lokaler att göra. Bolaget vilar precis som succésagorna Uber och Airbnb (idag refererade till som världens största taxibolag respektive hotellkedja) i att med användarvänlig teknik, fungera som en kontaktförmedlare mellan uthyrare och hyresgäster. En affärsidé som gav utdelning i form av pris i 2015 års Venture Cup: ”Med en tydlig affärsmodell för en idé som ligger i tiden och dessutom är skalbar kommer man långt. När teamet dessutom är positivt, drivet och löser ett dagligt problem genom effektivt resursutnyttjande är succén given. Priset går därför till den här framsynta idén inom ”sharing-ekonomin” löd motiveringen.

Trots att tjänsten lanserades sent i våras erbjuds redan idag 150 konferens- och kontorslokaler i Stockholm och användarna ökar i snabbt antal.
Vad är er största utmaning?
– För närvarande är det att få till den beteendeförändring som krävs för att möjliggöra ett hållbart nyttjande av lokaler och arbetsplatser. Fler och fler personer upptäcker fördelarna med vår tjänst varje dag men än har vi långt kvar innan vi nått vårt mål.
Vad har ni för mål?
– Om ett år har vi etablerat tjänsten i norra Europa och därigenom skapat ett bättre arbetsliv för tusentals människor och ett mer hållbart samhälle.

Workaround.io
* En svensk tech-startup som minskar tomma lokaler och arbetsplatser och på sätt öka både intäkter och miljövinster.
* Bolaget är helt självfinansierat av grundarna, men riskkapital kommer inom en snar framtid att tas in för att kunna växa.

Läs den femte delen i artikelserien här.

Läs den fjärde delen i artikelserien här.

Läs den tredje delen i artikelserien här.

Läs den andra delen i artikelserien här.

Läs den första delen i artikelserien här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.